2019-03-20 12:35:54

Međunarodni istraživački dan na FESB-u za učenike

Svake godine škola se maksimalno trudi pomoći maturantima u odabiru životnog poziva organizirajući posjete fakultetima, radionice i predavanja. Tako smo i mi imali priliku prisustvovati „Masterclassu“ na FESB-u te biti znanstvenici na jedan dan. Tijekom tih 8 sati, uz veliku podršku profesora, od kojih neki i sami rade na CERN-u, upoznali smo se sa čuvenim Higgsovim bozonom.

 

Cijelo iskustvo podignuto je na novi nivo prvim predstavljanjem prof. Ivice Puljka i Damira Lelasa, koji su i sami sudjelovali u pronalasku „Božje čestice“, čestice koja atomima daje masu. Upoznali smo Nikolu Godinovića i mladog uspješnog znanstvenika Tonija Šćulca (s već 2 doktorata). Nakon besplatnog ručka u menzi, pokušali smo uz pomoć CERN-ovog sustava i sami pronaći Higgsov bozon proučavajući sudare protona na 100 slučajeva. Potom smo sudjelovali na međunarodnoj video konferenciji s učenicima iz raznih svjetskih gradova (Zagreba, Bologne, Teherana i M'Sile) i djelatnicima CERN-a.

Naša učenica Lucija Marković predstavila je dobivene rezultate koji su najviše odgovarali stvarnosti. Na kraju tog poučnog i produktivnog dana, riješile smo kviz koji nam je bio neočekivano lagan. Kroz cijeli dan pratilo nas je ugodno raspoloženje i susretljivost iskusnih profesora uz čiju smo pomoć dotakli tek osnove subatomske fizike. Ovo iskustvo nas je odvelo izvan granica školskog sustava i pokazalo nam nove zanimljive mogućnosti.


V. gimnazija "Vladimir Nazor" Split