2019-03-19 08:37:32

Učenici 4.d razreda održali prezentaciju „FRAKTALI U NAMA I OKO NAS“

Početkom ove školske godine, na prijedlog  profesorice matematike Nele  Negotić, učenici 4.d razreda su se uključili u mini projekt proučavanja fraktala. Podijelili su se u skupine i u ovisnosti o afinitetima  svatko je na svoj način dao  doprinos u traženju informacija, slika i raznih materijala koje su zatim uobličili u atraktivnu  prezentaciju. U realizaciji im je svesrdnu  podršku dala  njihova razrednica i profesorica fizike Ines Piacun.

Teorija fraktala jedna je od najnovijih matematičkih teorija i vjerojatno niti jedno drugo područje moderne matematike nije ostavilo takav dojam kod „laika“ poput ovog. Razlog se zasigurno krije u tome što geometrijska interpretacija fraktala stvara dosad neviđene slike u kojima se miješa imaginacija zamišljenih svjetova s detaljima koje priroda stvara svuda oko nas. Upravo se zbog toga fraktalima može pristupiti s različitih aspekata pa je ovo bila izvrsna prilika da maturanti pokažu kako program opće gimnazije pruža solidan temelj za njihov budući profesionalni razvoj, kao i to da su sposobni razmišljati interdisciplinarno.

Nakon što su svoju prezentaciju predstavili javnosti na Zlatnoj večeri matematike u Staroj gradskoj vijećnici 4. prosinca 2018., pozvani su da održe predavanje i na međužupanijskom stručnom skupu Matematički ožujak 2019. (Tjedan mozga, Dan broja Pi).

Tako su se 14. ožujka u amfiteatru Medicinskog fakulteta predstavili nazočnim profesorima matematike, kao i mnogobrojnim sudionicima koji su skup pratili online. Temu je prezentiralo desetero učenika , a preostali učenici iz razreda , kao i mentorice,  s ponosom su ih pratili iz publike. 

 

 

 

 

 

 


V. gimnazija "Vladimir Nazor" Split