2015-03-24 12:56:32

Jedan (ne)obični sat latinskog jezika

Da nastava latinskog jezika može biti itekako zanimljiva i ukusna, svjedoče učenici 2.a i 2.b razreda naše škole. Kako? Pogledajte pod „opširnije“.

ROMANI  CUBANTES   CENABANT ! 
Zašto bi svaki sat latinskog morao biti isti kada se kroz  zabavu može nešto i naučiti?
Sat u duhu rimske gozbe su proveli  razredi 2.A i 2.B , no da bi sve bilo spremno za sat potrebno je bilo uložiti malo truda i odvojiti  vremena za pripremu rimskih jela.



Za prvo jelo  koristile smo sastojke koje su stari Rimnjani  svakodnevno upotrebljavali. Najčešće su koristili svježi kravlji sir, maslinovo ulje, ovčji sir i lovorov list. Sastojke smo umiješale kako bi se dobila gusta smjesa koja se kasnije oblikovala u male kruščiće.   Za drugo jelo koristile smo neobičnu kombinaciju ovčjeg sira, griza i maka. Smjesa se oblikovala u male kuglice koje su se pržile na maslinovom ulju, a kasnije su se prelile domaćim medom.  

Oba  jela su bila prezentirana na  satu latinskog uz poučnu prezentaciju o hrani i običajima starih Rimljana. Učili smo o odnosima današnjih i rimskih mjera za hranu,  o priboru za jelo te o raznim vrstama začinskog bilja.  Kako bi što više dočarali atmosferu i način hranjenja u Rimu , školske klupe smo postavili u obliku slova U, uz središnji stol na kojem su bila jela. Upravo tako su izgledali stolovi starih rimskih kuća. Naravno, postojao je i određeni način na koji se jelo.  Na stolove bi se leglo na bok tako da bi se ljudi oslanjali na lijevi lakat dok bi desna ruka bila slobodna za uzimanje hrane.  
Na isti način smo i mi pokušali što više se približiti običajima starih Rimljana.


V. gimnazija "Vladimir Nazor" Split